Rondbreien

De voordelen van rondbreien

Rondbreien, ook wel bekend als breien in het rond, heeft velen voordelen ten opzichte van traditioneel plat breien met twee naalden.  Naast dat het sneller,  is het ook handiger  en  veel gezonder! Eigenlijk adviseren wij iedereen om het ook te (gaan) doen. Lees met ons mee en leer het u-zelf!
U hoeft alleen maar recht te breien

Wanneer we in het rond breien keren we het werk niet meer. we breien door.  Op het moment dat we nu een tricotsteek aan het breien zijn dan zijn we gewend om  *1 naald recht, 1 naald averecht* te breien.  Bij in het rond breien verandert dit dan in alleen maar recht breien.  We blijven naar dezelfde kant van het werk kijken en breien dus dezelfde steek.  Uiteraard moeten we wel veranderen van steek als we een ribbel willen breien.  Om dit te doen is het belangrijk om het begin van de naald te markeren (met een steekparkeerder of ringetje). U breidt nu voor 1 ribbel: * 1 pen recht, 1 pen averechts* 

Met rondbreien creeert U een naadloze constructie

Met rondbreien verkrijgt U een een buisvormig project zonder naden. Dit betekent dat U geen naden hoeft te naaien om verschillende delen van het project aan elkaar te bevestigen. Tevens loopt het patroon mooi door.

We breien eigenlijk in een spiraal.  Bij de overgang van de ene naar de andere toer verspringt het 1 steek in de hoogte. Dat valt meestal niet op, tenzij we strepen breien.  (Lees dan tip strepen breien)  Breien we een vest, dan laat men deze overgang middenvoor vallen (kanten worden later afgewerkt); bij een trui op de plaats van een zijnaad. Bij de mouwen laten we de “verspringing”op de plaats vallen waar anders de mouwnaad komt. Omdat het eind van een toer ook altijd de plaats is waar de volgende toer begint, kunnen we bijvoorbeeld streepjes breien van 1 toer per kleur en hangt de volgende kleur direct voor het grijpen. (dit komt bij Noorse patronen veel voor.)

bij inbreien, op de rondbreinaald, is het patroon gemakkelijk af te lezen

Omdat we altijd tegen de voorkant (goede kant) van het werk aan kijken kunnen we het patroon wat we breien heel duidelijk “af lezen“.  Aan de achterkant lopen immers de spandraden van de kleur die niet gebreid wordt.  “Plat” (op gewone naalden) Inbreien, kan wél maar vereist meer geduld en precisie.

breiprojecten zijn compacter met rondbreien

Met rondbreinaalden kun je grote projecten breien zonder dat het werk van de naalden glijdt. Dit maakt het handig om onderweg te breien of tijdens het reizen, omdat je geen lange rechte naalden nodig hebt die kunnen uitsteken. Op een draad van een rondbreinaald schuiven de steken in elkaar terwijl de steken op een gewone naald naast elkaar blijven. op een naald van 60 cm kan gemakkelijk 100 cm breiwerk staan.  De naalden zijn nooit langer dan 13 cm, Uw gehele breiwerk kan in een kleine tas. 

Voorkom RSI met rondbreien

Bij rondbreien wordt het gewicht van het werk verdeeld over de rondbreinaald en het werk kán op de schoot blijven liggen. Hierdoor het gemakkelijker is om met grote of zware projecten te werken. Daarnaast hoef je de steken niet te draaien zoals bij plat breien, waardoor je handen en polsen minder belast worden. Doordat je met rondbreien in verschillende houdingen kunt breien belast u uw gewrichten steeds op verschillende plekken, RSI wordt op deze manier dus waak voorkomen.

Hoe moet je rondbreien

Om de techniek van het rondbreien onder de knie te krijgen, is het nuttig om eerst enkele basisprincipes te begrijpen. Een cruciaal beginpunt is het kiezen van de correcte lengte van de rondbreinaald. Dit is vooral belangrijk wanneer er daadwerkelijk in de rondte wordt gebreid.

Om duidelijk te illustreren hoe men correct rond moet breien, is het zinvol om eerst te demonstreren hoe het níet moet. Beelden spreken immers meer dan woorden:

Geen aandacht besteed aan de juiste lengte rondbreinaald

Indien u van plan bent om in de rondte te breien, is het essentieel dat de lengte van de rondbreinaald altijd kleiner is dan de diameter van het werkstuk dat u beoogt te breien. Het negeren van deze regel kan leiden tot de volgende complicatie…

afb:
Wanneer de naald langer is dan het rijtje steken, dan zult u moeten gaan trekken aan de steken en uit elkaar schuiven van de steken om toch de volgende steek te kunnen bereiken. Op deze afbeelding is goed zichtbaar dat het breiwerk dan ongemerkt groter wordt.

resultaat: breien met een te lange rondbreinaald
resultaat: breien met een te lange rondbreinaald
Een lus trekken door je werk

Het doorhalen van een lus door je werk kan een mogelijke oplossing zijn voor het breien van een kleiner rondje, maar wees gewaarschuwd, ook dit gaat fout wanneer niet de juiste techniek wordt toegepast. Overweeg het gebruik van een andere rondbreinaald of pas de Magic Loop-techniek toe.

afb:
In deze afbeelding is de “lus” zichtbaar die gemaakt wordt om de “bocht” te kunnen maken, zodat we kunnen ” insteken” 

resultaat: breien met een te lange rondbreinaald
Resultaat: gaatjes in je werk

afb:
Op deze afbeelding is goed te zien dat er kleine gaatjes ontstaan wanneer u op deze manier rond gaat breien.

Leer (jezelf) rondbreien

En ga daarna een stap verder en ga inbreien

leren rondbreien…

lukt het best wanneer u meedoet.  Hierboven hebben wij een filmpje doorgelicht waarmee U, uw eigen juf in huis heeft. Doe met haar mee en maak het U eigen.  (Dit is geen filmpje van ons)

Leer breien met  2 kleuren links

zoals bijvoorbeeld Christel Seyfarth het doet

Naantje Knit

Nederlands talige instructie video om te leren rondbreien

Leer breien met 1 kleur links en 1 kleur rechts (zoals wij dat doen)

Dit heeft ook wel de philossopher’s methode

naast dit filmpje kunt u ook ons pdf over Jaquard breien lezen hierin wordt deze techniek in tekst uitgelegd.

jacquard breien

Heen en weer breien

Juiste lengte

juiste techniek

Fair-isle

op de rondbreinaald
We kunnen ook gewoon heen- en weer- breien op een rondbreinaald. We keren het werk dan, zoals gebruikelijk bij het breien op 2 naalden, aan het eind van een toer. We hebben dan toch de voordelen dat het werk makkelijk mee te nemen is e.d.
Een rondbreinaald is ideaal voor het afwerken van een kledingstuk met aangebreide biezen. Omdat het tussenstuk buigzaam is, kan hij bijvoorbeeld de halslijn gemakkelijk volgen. Voor lange biezen is een naald van 120 cm ideaal. Voor grote werkstukken waarbij veel steken op de naald staan, bijvoorbeeld dwarsgebreide truien of vesten, is een lange rondbreinaald ook heel prettig. Op een lange rondbreinaald kunnen héél veel steken staan èn we hoeven het gewicht van een dergelijk groot breiwerk niet in de hand te houden. Voor extreem grote werkstukken (bijvoorbeeld jassen, wijde rokken en dekens) kunnen de steken zelfs op twee (of meer) rondbreinaalden gezet worden. Als de steken van één naald gebreid zijn, gaan we over op de volgende. Zet in dat geval wel steeds even een naaldstopje op de punt, zodat de steken niet van de naald kunnen vallen.

De juiste lengte van de rondbreinaald is heel belangrijk. De meest gangbare lengtes zijn : 40, 60 en 80 cm; daarnaast zijn er van sommige merken ook tussenmaten ( 50 en 70 cm) en naalden van 100cm, 120cm, 150cm en zelfs langer.

Het is heel lastig breien met een in verhouding te lange naald. Als de juiste lengte gekozen wordt, zit de naald goed vol met steken en schuift het werk min of meer vanzelf op. Omdat het buigzame middenstuk dunner is dan de breinaaldjes zelf, kunnen daarop veel meer steken dan op een gewone breinaald van dezelfde dikte en lengte. Een grote trui van niet al te dikke wol kunt u probleemloos breien op een naald van 80 cm lengte. Voor de mouwen kan dan 40 cm gebruikt worden. Als op een gegeven moment de naald te vol wordt, kan overgegaan worden op 60 cm. Voor dikke wol is 100 cm voor de panden meestal voldoende. Een rondbreinaald van 120 cm lengte is ideaal voor het breien van lange biezen langs de hals en voorpanden van een vest. Zelfs rondbreinaalden van 30cm zijn aanwezig.  Voor polswarmers en andere smalle dingen is dit naaldje ideaal.  Voor Sokken zijn er tegenwoordig sokkenwonders. Deze naaldjes zijn 25 cm lang.  Voor kleinere delen en of geminderde dingen zoals mutsen, en tenen gebruiken we gewone breinaalden zonder knop.

Heeft u nooit eerder met een rondbreinaald gebreid, dan zal het even vreemd zijn.  Verzeker u er dan van dat u zichzelf de juiste techniek aanleert.  Het is wel de moeite van het proberen waard. Omdat u het werk anders vasthoudt, krijgt u geen pijnlijke schouders meer als u lang achter elkaar breit, zeker niet als u de hierna beschreven breimethode volgt. Tijdens het breien blijven de schouders in rust. U heeft geen last meer van het gewicht van het breiwerk, het werk laat u namelijk op uw schoot rusten. Ook de rondbreinaald zelf is heel licht. Bent u gewend om op de “Hollandse manier” te breien, dat wil zeggen de draad met de rechter wijsvinger om de naald te slaan, en houdt u de naalden niet onder de arm, dat kunt u op dezelfde manier met een rondbreinaald werken. U kunt het werk wel lager houden, zodat het werkstuk op uw schoot rust.

Fair Isle breien, ook bekend als stranded knitting, is een techniek waarbij je met meerdere kleuren werkt en de draden die je niet gebruikt, meeneemt over het werk.

Juist met het breien van ingebreidde patronen is de rondbreinaald uitermate geschikt. Wanneer je in de rondte breidt. kijk je alsmaar naar de goede kant van uw werk.  U kunt nu erg goed zien welke kleur er aan de beurt is.

Wel is het erg handig om te voorkomen dat er lange lussen ontstaan achter het werk.  Ook hier is weer een techniek voor.

Lees hiervoor het artikelt over Jaquard breien

Jacquard breien

Finlandia Import

1001 kleuren

tientallen merken

Voor elk project, de juiste draad.
Vandaag besteld kan morgen in huis zijn!

Ga naar winkel

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur Tenzij deze dagen géén speciale of feestdagen zijn. Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten.

Finlandia Import in Bergen (NH)

Adres winkel